Press "Enter" to skip to content

Cum am fost membru în secția de votare și cum m-am bătut pentru numărarea corectă a voturilor

Cum am ajuns membru în secția de votare

Înainte de toate, vreau să precizez că nu am fost niciodată membru al niciunui partid politic. În 2008, din partea PNL, am fost membru într-o secție de votare din sectorul 5, fieful lui Vanghelie. Cum am ajuns membru în secția de votare fără să fiu membru PNL? Simplu. Pe vremea aia eram controlor intern într-o firm[ oarecare, iar șefa mea era prietenă bună cu o tipă din PNL sector 5. Tipa din PNL avea nevoie în secțiile de votare de niște oameni destoinici, care să nu scape frâiele din mână. Șefa ne-a rugat, eu și ceilalți colegi ai mei am acceptat. Eram curios să văd și să simt lucrurile. O experiență solicitantă și o încercare pe care am trecut-o cu brio, dar greu. Am văzut ce înseamnă o foarte mică parte din procesul electoral.

Cum am făcut training

Cu 1-2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 2008, cei din PNL sector 5 ne-au făcut un training. Am aflat care sunt drepturile și obligațiile membrilor, cum zice legea că trebuie făcută numărarea și consemnarea voturilor, cum obișnuiesc alții să numere, când și cum se pot întâmpla fraude, ce trebuie să fac atunci când constat ilegalități.

Cum se numără voturile ca la carte

E simplu. O secție de votare are un președinte, un vicepreședinte (care nu au voie să fie membri de partid) și 5-8 membri din partea partidelor. La ora 21:00, președintele secției încuie secția de votare pe dinăuntru. Desigilează urna. Membrii rămân în băncile lor, cu caiețel și pix. Președintele ia din urnă câte un buletin de vot, îl arată membrilor, îl răsfoiește filă cu filă și apoi stabilește: ”vot valabil Firea” și îl pune într-o grămadă unde sunt voturile pentru Firea; vot valabil ”Nicușor Dan” și îl pune într-o grămadă unde sunt voturile pentru Nicușor Dan; ”vot anulat” și îl pune în grămada cu voturi anulate. Dacă unul dintre membrii are o nelămurile, poate cere buletinul de vot să-l analizeze, apoi îl returnează președintelui. Membrii țin socoteala, la fel și vicele secției de votare.

Cum se numără greșit voturile

În secția în care am fost eu, oamenii voiau să numere exact cum fusesem avertizat că NU TREBUIE SĂ SE ÎNTÂMPLE ȘI NU TREBUIE SĂ ACCEPT. Doar că enorm de mulți fac sau acceptă așa. Buletinele din urnă sunt împărțite tuturor membrilor, fiecare membru ia câte o grămadă, numără voturile, consemnează pe foaia lui, apoi dă grămada altui membru și ia grămada altui membru. Adică omul de la PSD ia o grămadă de 51 buletine (să zicem), numără voturile și consemnează. Omul de la PNL ia o altă grămadă de 64 buletine, numără voturile și consemnează. Apoi omul de la PNL și cel de la PSD fac schimb de grămezi și se verifică reciproc.

E o aiurea metoda asta, oamenii ajung să se încurce în buletine, voturi și socoteli, dar cel mai grav e că ăsta-i momentul prielnic când cineva poate anula sau ascunde niște voturi. Sau poate introduce niște buletine pe care le avea în buzunar.

Cum să semnezi ca primaru’

Ca idee, sunt multe detalii ce pot părea mărunte, dar care fac lucrurile să scape de sub control dacă nu le respecți și nu ești atent la ele. Sunt multe chei de control pe tot procesul de votare. Dacă le stăpânești, procesul de votare e floare la ureche, dacă le scapi din mână, te prinde dimineața în secție. O altă greșeală este semnarea proceselor verbale în alb. După numărătoarea din secție, comisia încheie un proces verbal în muuulte exemplare. Două pentru președintele secției, pe care le duce la Biroul Electoral Local/Județean împreună cu sacul cu buletine, câte unul pentru fiecare membru din comisie, pe care fiecare îl duce la partidul său. Adică eu am primit un exemplar pe care l-am dus în secunda următoare la PNL, cel de la PSD a primit exemplarul său pe care l-a dus la sediul partidului și așa mai departe. Prostia e că oamenii completează și semnează în alb procesele verbale, în timpul zilei, tocmai ca să nu piardă timp cu scrierea lor noaptea, când deja sunt rupți de oboseală. Iar asta este o imbecilitate, Gigel semnează procesul verbal dimineața, în alb, iar numărul voturilor e completat noaptea, după numărare. Gigel e bou pentru că semnează ca primaru’ iar președintele secției poate să treacă în PV, de exemplu, că au fost 500 de voturi anulate, deși ele au fost doar 10. Gigel a semnat iar președintele consemnează ulterior ce vrea mușchiul lui.

Da, și în secția de votare în care am fost eu, Gigeii au semnat ca boii. Eu am fost gică-contra și le-am scos peri albi președintelui și omului de la PSD, o să vedeți cum, dacă aveți răbdare să citiți până la capăt.

Cum mi-am dat seama cu cine am de-a face

Cu o zi înainte de alegeri, adică sâmbătă, am mers la secția de votare unde fusesem alocat. Era la dracu-n praznic, în Ferentari. I-am cunoscut pe președintele secției, pe vice și pe ceilalți membri. Am verificat dacă numărul ștampilelor, numărul pachetelor cu buletine de vot și alte acareturi corespundea cu ce scria în procesul verbal de predare-primire de la BEJ. Am sigilat ferestrele, am încuiat și sigilat ușa, și l-am întrebat pe președinte cum vom proceda la numărarea voturilor. Mi-a spus că vom proceda fix cum îmi spusese liberalul de la training că nu trebuie să facem. I-am zis cum am auzit eu că trebuie să numărăm, mi-a răspuns că ne apucă dimineața dacă numărăm cum zice legea, ne-am salutat și am plecat. Am mers acasă și m-am imaginat diverse scenarii pentru a doua zi, apoi mi-am făcut un plan.

Cum m-au luat de prost

Duminică, ziua alegerilor, ora 6:00. M-am întâlnit cu ceilalți membri în fața secției de votare. Președintele a rupt sigiliul, a descuiat ușa, am verificat sigiliile de la ferestre, am verificat numărul ștampilelor și al pachetelor cu buletine de vot. Am făcut urnele, le-am sigilat, ne-am împărțit listele electorale, ștampilele și tușierele, ne-am așezat la locurile noastre. La 7:00 am deschis secția de votare. Eu m-am așezat lângă omul de la PSD, am discutat banalități, am aflat că a mai participat și la alte alegeri apoi l-am testat întrebându-l cum se procedează cu numărarea voturilor. Mi-a spus că fiecare membru ia câte o grămadă de buletine, apoi face schimb de buletine cu alt membru. I-am zis că am fost instruit să procedez cum scrie în lege, cu președintele prezentând membrilor secției fiecare buletin din urnă. ”Dacă facem cum ziceți dumneavoastră, plecăm de aici când vin ăia micii la școală”.

Aceeași discuție am avut-o și cu președintele secției de votare. Același rezultat. Ceva mai târziu, pe la prânz, am discutat din nou chestiunea numărării. Și cu omul de la PSD, și cu președintele secției. Același rezultat.

Între timp, președintele a completat procesele verbale, membrii le-au semnat, eu le-am pasat. Președintele le-a verificat, a văzut că n-am semnat și a venit cu ele la mine, moment în care am vrut să tranșez lucrurile: ”Vreau să fie clar că (1) eu nu semnez procese verbale în alb și (2) numărarea voturilor se va face prin prezentare buletin cu buletin, cum scrie în lege. Fie respectâm legea, fie iese scandal”. Am ascultat iar placă răsăritului care ne va prinde în secție. Am ieșit să fumez o țigară, m-am întors și am scris o întâmpinare (în cazul de față, întâmpinarea este un act prin care se semnalează o ilegalitate constatată în secția de votare).

Cum au jucat toți așa cum le-a cântat legea

Și a venit ora 21:00. Președintele a mers și a încuiat ușa, a strâns și inventariat stampilele și tușierele, a anulat buletinele de vot nefolosite, apoi a desigilat urnele și a răsturnat buletinele. Ceilalți membri s-au repezit să ia câte o grămadă, eu m-am dus și i-am înmânat întâmpinarea. A citit-o și a izbucnit:

– Hai, bă, Militarule, dă-o dracu de treabă, tu chiar vrei să ne prindă dimineața aici?

– Din punctul meu de vedere, dimineața poate să ne prindă și la procuratură.

– Băi, gata, stop, lăsați buletinele. Numărăm buletin cu buletin.

Sigur că au fost câteva înjurături în dialogul nostru, ideea e că am numărat voturile ca la carte și ne-a luat pe ceas fix 1 oră și 40 minute. Voturi numărate, consemnare in procese verbale (abia acum am semnat și eu), toate cheile de control au fost tandi pe mandi, buletine sigilate în saci.

Știu că am scris al dracului de mult, dar am detaliat doar momentele cele mai importante. Vreau să înțelegeți că nu-i deloc simplu să stăpânești procesul de numărare a voturilor. Vreau să înțelegeți că un partid, pentru a nu fi defavorizat, are nevoie de oameni cu mână de fier în absolut toate secțiile de votare. Nu în câteva, nu în majoritatea, ci în TOATE. Vreau să înțelegeți că este suficient să nu controlezi procesul de numărare și consemnare corecte a voturilor din câteva secții ca să pierzi o primărie, un mandat sau o majoritate.

P.S.1

Mi se pare al dracului de putred că Armand Clotilde a câștigat 76 de voturi în 126 de secții din sectorul 1 și a pierdut 1755 de voturi în doar 36 de secții. Sigur, poate cele 36 de secții au fost într-o zonă cu densitate mare de pesediști, dar poate că în aceste secții Clotilde are multe voturi anulate sau poate numărul buletinelor din urne este mai mare decât numărul persoanelor care au votat. Acum mi-ar plăcea să fiu procuror, știu ce chei de control trebuie să verific.

P.S.2

Prima lecție pe care trebuie s-o învețe Nicușor Dan și orice alt om care se gândește să pună pe picioare un partid care să conteze: alegerile nu se câștigă cu oameni care au bilete la Maroon 5.

P.S.3

Și o afirmație interesantă, atribuită lui Miron Mitrea, despre ce pățesc partidele și candidații care n-au oameni în secția de votare.

vikings_membru_sectia_votare

 1. Cristi Cristi

  Respect !!! Deci pana la urma v-a apucat dimineata sau nu , asa cum lumea speriata ( inteleasa? ) spunea ???

  • Am fost gata până la ora 23, apoi am așteptat microbuzul partidului să vină și să ne ducă la sediul partidului, să predăm procesele verbale. Numărătoarea paralelă a partidelor (când auzi de ea la televizor), la asta se referă: își socotesc voturile din PV-urile pe care le aduc membrii din secțiile de votare. Dacă în PV-ul adus de mine partidul are 43 de voturi iar în rezultatul furnizat de Biroul Electoral are mai puține, atunci e clar că s-a întâmplat ceva cu voturile peste noapte

 2. Marauder Marauder

  Am niste nelamuriri (sper ca nu te superi):

  1) Nu poti sa devii membru la o sectie de vot, doar daca faci parte dintr-un partid?

  2) Proces verbal in alb? Adica, scris cu pixul, la repezeala? Ca nu inteleg.

  3.1)”Am ieșit să fumez o țigară, m-am întors și am scris o întâmpinare (în cazul de față, întâmpinarea este un act prin care se semnalează o ilegalitate constatată în secția de votare) […] Și a venit ora 21:00. Președintele a mers și a încuiat ușa, a strâns și inventariat stampilele și tușierele, a anulat buletinele de vot nefolosite, apoi a desigilat urnele și a răsturnat buletinele. Ceilalți membri s-au repezit să ia câte o grămadă, eu m-am dus și i-am înmânat întâmpinarea.”

  3.2) Deci, chiar daca i-ai zis presedintelui de comisie ca nu semnezi proces in alb si ca vrei sa se faca prezentare buletin cu buletin, ei tot au vrut sa comita in faradelege. Daca nu ii aratai intampinarea, nu se facea ca la carte.

  *Poti sa-mi arati si mie un model de intampinare pe care l-ai folosit? Sa am si eu, in caz ca voi avea nevoie in viata asta.

  4) Ceva mi se pare ciudat sau incomplet: din moment ce i-ai zis ca nu semnezi procesul in alb si ca vrei sa fie numerotare corecta, cum de a dat unda verde, la 21:00, sa numere gresit voturile, avand in vedere ca nu ti-a obtinut consensul in scris, initial? Erau pusi sa numere buletinele de vot fara tine, fara semnatura ta?

  Asa, atat am vrut sa te intreb.
  Ba, ce tara, ce oameni… in loc sa avem o mentalitate de trib la nivel de natiune, o avem pentru partide; mentalitate de gasca.

  >Prima lecție pe care trebuie s-o învețe Nicușor Dan și orice alt om care se gândește să pună pe picioare un partid care să conteze: alegerile nu se câștigă cu oameni care au bilete la Maroon 5.

  Da, chiar de asta voiam si eu sa pomenesc. Tinereii s-au facut de cacao cu Maroon 5.

  Dar stii ce cred eu si e extrem de trist? Ca nu vom scapa, vreodata, de contraproductivismul asta social, adminstrativ & economic. Adica, oamenii s-au bucurat dupa ’89 ca, in sfarsit, suntem liberi. Iar acum, 25-26 de ani mai tarziu, lasam voturile la urne pentru un concert, de la o generatie de la care multi se asteapta sa vina schimbarea. Partea nasola e atunci, cand si ei vor intreba, “Dar tu tata/mama/tataie/mamaie, cand astia furau tot si-si bateau joc de voi, ce-ati facut pentru viitorul meu?”. O sa ajungem la un conflict (poate e prea dur cuvantul in sine, dar nici o banala cearta nu va fi) intre generatii.

  • Nu-i nicio supărare, îți răspund cu plăcere 🙂
   1. Ca să fii membru în secția de votare ai nevoie de o acreditare (cred că de la Biroul Electoral) pe care ți-o obține partidul. Chiar și dacă vrei să fii observator trebuie să fii acreditat, nu poți să stai în secție de capul tău. Eu am căutat să descriu momentele importante care aveau legătură cu subiectul articolului, dar și în ziua de sâmbătă, și în ziua de duminică, am arătat acreditarea și jandarmilor care păzeau secțiile de votare, și președintelui secției unde eram arondat.
   2. Pe PV scrie câte voturi a luat PNL, câte a luat PSD, câte au fost anulate etc. PV-ul mai conține și numele și semnăturile membrilor președintelui, vicepreședintelui și tuturor membrilor. Oamenii au semnal acele PV-uri fără ca pe ele să fie trecute numărul voturilor primite. este ca și cum tu ai semna un contract de credit cu banca, contract din care lipsește un singur lucru: dobânda pe care o vei plăti. dacă ai semnat, banca poate trece apoi ce dobândă vrea ea, corect?
   3. Nu am un model de întâmpinare, am scris ceva de genul ”Domnule Președinte al secției de votare, numărul…, Subsemnatul ……, în calitate de … vă semnalez următoarele……”
   4. Au crezut că nu vorbesc serios, s-au gândit că n-am sânge în instalație, habar n-am. De obicei, nesimțiții și tupeiștii contează pe bunul simț al celorlalți. Ca exemplu, mi s-a întâmplat cândva ca o femeie 50+ care își plimba cățelul și nu a strâns rahatul lui să mă apostrofeze că am aruncat un chiștoc de țigară pe jos.

   Probabil că tinerii de la USB își cumpăraseră biletele la Marron 5 cu mult înainte de a deveni membrii în secțiile de votare, cumva îi înțeleg, a fost ceva la modul ”Băi Nicușor, te ajut, dar până la ora 20, că apoi am treabă” Poate că nici măcar nu au avut acreditare de membrii, ci doar de observatori”. Mă cam îndoiesc că un membru poate pleca de capul lui din secție, fără să existe repercursiuni. Trebuie să semneze PV-ul (asta dacă n-a semnat și el în alb.

   O să scriu azi-mâine un articol despre mașinăria din spatele unui partid

 3. Tactu Tactu

  Un animal fara minte care face doar ce zice stapanul sau dresorul de partid!
  => bovina fara minte care isi da aere intr-o sectie de votare unde oamenii vin doar pt a lua banutii aia putini.

  Daca ai raspunzi in vreun fel te rog sa iei in considerare ca nici macar nu am specificat ca acest articol este scris de membru de partid care a pierdut 80% din tara cu corectiunea asta falsa!!
  Huuuo

  • Am să-ți răspund. N-ai citit cu atenție.
   Nu sunt și nu am fost membru de partid. Nu am niciun stăpân politic, mă confunzi cu Tăriceanu. Dacă a cere să fie respectată legea ție ți se pare că e corectitudine falsă, atunci nu mai avem ce să discutăm

  • Cris Cris

   Ba, esti un retard, te’n mortii tai!

 4. Cris Cris

  Comentariu aruncat catre “Tactu” in niciun caz celui ce a scris articolul, evident:)

  • Michel Sigras Michel Sigras

   Nu conteaza cui e adresat, prin exprimare te-ai asociat cu el.

 5. teo teo

  Pentru orice procuror mediu competent e un caz simplu, dovezi scrise procese verbale, dovezi materiale sacii cu voturi, cativa martori ce pot fi citati , un pic de tenacitate de buldog sa-l prinzi pe ala mai slab de inger care sa spuna adevarul si toata sandramaua cade. Dar cineva trebuie sa aprobe deschiderea unei urmariri penale in prima faza

 6. Intrebare: cum poate cineva sa anuleze un vot cand se numara “gresit”? Cand trec din mana in mana. Ca un vot sa fie anulat, are nevoie de stampila de votat, iar astea se sigileaza la ora 21, cand se incheie votarea.
  Da, se pot fura voturile unui candidat, dar e nevoie de complicitatea a 10 oameni si ma indoiesc ca se intampla asa ceva in orasele mari. In comune, unde toti sunt ai primarului, e posibil cat de cat.

  • Marius, citește asta http://republica.ro/zreprezentantul-psd-mi-a-spus-ca-ar-fi-trebuit-sa-ma-prinda-el-pe-strada-sa-ma-bata-marturiile-a-doua
   Este suficientă complicitatea președintelui de secție și a unui membru. În cazul prezentat de republica, au sigilat ștampilele abia când le-a atras atenția observatorul.

   Hai să presupun că eu vreau să anulez din voturile principalului contracandidat. dacă iau un braț de buletine și mă duc cu ele într-un colț, pot să folosesc ștampila din secție, pe care președintele a uitat să mi-o ia și să o sigileze, sau să folosesc o ștampilă pe care o am în buzunar. În 5 minute, cât se ceartă președintele cu observatorul, eu aș putea să anulez 20 de voturi. e ca la șuți, unul te întreabă cum să ajungă la gara de Nord, altul îți ia portofelul în timp ce tu explici

   Îmi amintesc reportaje de știri din anii 2000 cu oameni găsiți prin sate cu mai multe ștampile (vremea lui Năstase)

  • R R

   Scrii pe el cu pixul.

 7. Alin Alin

  Poate ca e cazul ca dl. Nicusor sa devin membru fondator. Sa gaseasca o persoana care sa comunice cu alegatorii si care sa nu creada ca doar facebook-ul te face presedinte. Eu personal creed ca asta e nr maxim de alegatori pe care USB il are in urma campaniei avute. O prezenta mai mare la vot ar fi diluat din procente. O prezenta mai mare in media ar fi adus mai multi alegatori pt USB.

 8. Felicitări pentru nervii tari și pentru că te-ai ținut de instruirea pe care ai primit-o – în ciuda presiunilor ce s-au făcut. Uite, Dollo a fost observator într-o altă secție, din partea USB… și n-a primit nicio instruire, nicio pregătire… doar un email pe fugă, cu o seară înainte. Deci neseriozitatea n-a fost numai din partea oamenilor, care s-au înscris ca observatori și n-au mai venit, ci a fost o problemă majoră și din partea USB-ului. http://www.dollo.ro/2016/06/furat-votat-numarat/

  • Chaika, eu nu o vad ca beseriozitate, ci amatorism. PSD peste tot și PNL în multe zone din țară sunt o mașinărie monstruoasă care funcționează perfect. La USB sunt momentan câțiva oameni idealiști. Dacă vor să devină un partid de 20% la nivel național, au nevoie de câțiva oameni decenți, dar pragmatici în același timp.

 9. alex alex

  Salut, si eu am fost duminica intr-o comisie la o sectie oarecare de la un sat, tin sa mentionez ca a fost prima data pentru mine si nu stiam procedurile, am ajuns acolo foarte simplu, cu vreo saptamana inainte suna telefonul “Vrei sa fii in comisie? … sigur, Okey vin dupa copie dupa buletin” Atat, fara instructaj, fara nimic, o intalnire rapida sambata dupa care am mers la sectia respectiva, am sigilat tot si am plecat. Duminica cum spuneai si tu, la ora 05;55 toata lumea in fata sectiei, impreuna cu politistul, ochii pe ceas, la fix sa deschis usa. Intram, rezolvam ultimile probleme (mancare, sucuri alea alea), presedintele (doamna cu experienta in domeniu) se apuca rapid de procesele verbale, din cand in cand mai zicea, veniti sa semnati asta, semnati aia. Noi, majoritatea eram toti la prima tentativa, 20 si umpic de ani, nu stiam ce si cum. Mai erau cateva persoane care se simteau ca acasa, atat ca ne cunosteam intre noi intr-o oarecare masura, dar totusi fiecare cu interesele sale. Totul a decurs fara incidente, seara la ora 21:00 se inchid usile, Unul dintre canditatii pentru consiliul local doreste sa fie observator la numararea voturilor, dar este data fara de catre presedinte dupa ce hotarata a luat telefonul si a verificat daca se poate, motivul ca avea si reprezentant, ambii aveau carti si fragmente din lege ce le dadeau dreptate, oricum respectivul a zis ca nu doreste sa creeze tensiuni si o sa iasa. Presedinta se pune la masa sa mai completeze hartii, impreuna cu tipa de la tableta verificau, ceva pe acolo. Intre timp noi ceilalti, 2 cate 2, la cate o urna, prima data aranjam voturile pe partide, exclusand cele anulate, le numaram, dupa care treceau prin mana vice-presedintelui care confirma sau modifica numerotarea noastra, iar apoi presedintele le renumara, verifica cele anulate daca sunt pe drept si tragea linie. Completa procesele verbale cu numerele exacte, rapid in saci si fuga la sectia mama. Imi dau seama ca nu a fost respectata legea, dar din cate am observat nu au fost facute nici magarii, oricum nu erau multe voturi, in total au fost undeva sub 200.
  Pe viitor daca o sa mai ajung pe acolo, o sa fiu mai pregatit.

  Interesant articolul tau.
  🙂

  • Dana Octavia Dana Octavia

   Mai, oameni buni! Buletinele ANULATE sunt cele care, dupa inchiderea sectiei de votare si dupa ce stampilele au fost sigilate intr-un plic, si dupa ce fanta urnelor au fost de asemenea sigilate, au fost barate pe prima pagina cu o linie verticala. Totalul acestor buletine, scazut din numarul de buletine primite, trebuie sa fie egal cu numarul buletinelor de vot! Scurt de doi! Buletinele introduse in urna, care nu contin stampila VOTAT sau contin mai multe stampile sau alte cazuri, se numesc buletine NULE!

 10. Alex, si eu aveam 20+ pe vremea aia, și pentru mine era prima dată în secția de votare, dar am beneficiat de training, am fost chemați undeva pe șoseaua Viilor cam 50 de oameni și un nene care știa bine schemele ne-a învățat tot. Se vedea de la o poștă că omul mânca pe mâine comisii electorale. A insistat să nu ne lăsăm intimidați, să ne susținem cu tărie drepturile și aveam număr de telefon la care să sunăm pentru urgențe și sesizări grave.

  Și aveam experiența jobului, umblasem țara în lung și lat. În firma aia, cu excepția patronului și a șefei mele, toți stăteau drepți în fața departamentului de control intern. D-asta au și avut nevoie de oameni care nu-s intimidabili

 11. Anonim Anonim

  Salutare. Un articol foarte interesant și educativ cel puțin pentru mine. Am participat și eu la alegerile electorale recente (nu în București) în calitate de „operator calculator” (deși primisesem în custodie o tabletă predată ulterior după închiderea secției). A fost prima mea participare, nu mai avusesem șansa să particip nici măcar ca observator. În secția în care am fost arondat, după orele 21 s-au desigilat urnele și s-a trecut la numărătoarea voturilor. Și se pare că au procedat greșit, după cum pot remarca în urma acestui articol. S-a luat fiecare urnă în parte, s-au aruncat toate buletinele de vot pe o masă ceva mai mare și toți membrii comisiei s-au „avântat” asupra buletinelor de vot. Inițial toate buletinele de vot erau clasificate de reprezentanți: ăia de la PSD își strângeau voturile pentru PSD, ăia de la PNL pentru PNL etc. Președintele comisiei strângea voturile anulate și cum erau cu toții la aceeași masă puteau să arate spre ceilalți „Uite, buletinul ăsta e bun/rău. Îl anulăm/Puneți-l la partidul X”. Era ceva mai transparent, erau cu toții la aceeași masă, nu pleca nimeni pe furiș, deci riscul de ceva ilegal era ceva mai mic, părerea mea. Însă per total tot pare ceva greșit. După ce voturile erau clasificate cât de cât, nu mai era așa haos pe masă, se mai uitau o dată peste ele să nu se fi încurcat. Pe urmă erau numărate. PSD-ul își număra voturile, notau numărul de voturi. Pe urmă schimbau PSD-ul schimba cu PNL-ul și PNL-ul cu PSD-ul etc. În fine, cred că se înțelege, ca să nu se fure unii pe ceilalți schimbau între ei până când rezultatul numărătorii era același raportat de toți. A mers destul de rapid, nici nu știam măcar că legea zice să se procedeze într-un fel anume. Însă la final ceva nu a fost bine deloc. Eu ca operator calculator în aplicație/sistem aveam 503 persoane validate cum că ar fi votat în secția mea. Existau în schimb 502 buletine de vot pentru Primar, 502 pentru Consiliul Local și 505 pentru Consiliul Județean. 502 + 502 + 505 = 1509 / 3 = 503. Practic, exista posibilitatea ca buletinele de vot să fi fost împărțite greșit de către cineva/mai mulți din comisie. În cazul acesta poate fi cineva tras la răspundere? Eu în calitate de operator am introdus în sistem doar persoanele care și-au exprimat dreptul de vot, am comunicat numărul total de voturi către președintele comisiei, nu am participat la numărătoare, cel mult am aruncat priviri și nimic mai mult. În final, nu am habar cum au rezolvat-o. Am fost chemat de către președinte să completez procesele verbale pe tabletă. Nu mi-a dat nicio eroare, ce-i drept, dar sunt convins că totuși ceva au făcut astfel că ce aveau pe foaie să bată cu sistemul electronic. Au încercat unii membrii din comisie să arunce vina asupra mea, însă nu știu cum aș putea fi eu de vină, având în vedere că nu eu am înmânat buletinele de vot celor care își exercitau dreptul de vot. Orice fel de răspuns va fi apreciat. Toate cele bune!

  • Cel mai probabil, un alegător mai aiurit a introdus toate cele 3 buletine de vot în aceeași urnă. Din câte știu eu, în fiecare secție ar trebui să existe un ghid ca cel din link-ul ăsta http://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2016/05/Ghid-Alegeri-locale-2016-corectat-5-66.pdf

   Vezi pagina 30, instrucțiunile sunt pentru președintele secției
   ”să deschideţi fiecare buletin de vot şi să citiţi cu voce tare lista de candidaţi care a fost votată sau, după caz, numele şi prenumele candidatului independent ori numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar care a fost votat şi să arătaţi buletinul de vot celor prezenţi”

 12. Iulian Iulian

  Salut Ovidiu,

  Foarte frumoasa prezentarea, si ma bucur sa aud de corectitudinea de care ai dat dovada.

  Am fost de doua ori observator, de la nici un partid (PDL parca), o conjunctura asemanatoare cu a ta. Numai ca eu nu prea am fost instruit (nici eu nu m-am informat suficient de mult). Tin minte ca prima data cand am participat, cei de comisie au procedat fix cum ai descris tu sa nu se faca (numar la gramada + semnare ca primarul). Am terminat repede si “cred/sper” ca voturile au fost numarate bine…

  Acum imi pare rau ca nu am respectat legea…
  Pana sa citesc articolul tau, eram sigur ca nu o sa mai particip niciodata la votare, in comisie sau ca si observator. Dupa ce am citit ceea ce ai facut, mi-am schimbat parerea. Trebuie sa existe mai multi oameni ca tine.

 13. Th’tas the best answer of all time! JMHO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *