Am fost bolnăvicios în copilărie. Multe răceli, multe bronşite, multe pneumonii, inclusiv astm bronşic alergic. Multe injecţii, multă penicilină, fierbea mama la seringi de sărea cămeşa de pe dânsă. Că pe vremea aia, adică sfârşitul anilor ’80, în România ceauşistă nu existau seringi de unică folosinţă, ci din alea din sticlă, pe care mama le steriliza pe aragaz. Am avut noroc cu 3 vecine asistente, aşa că avea cine să-mi facă injecţiile la domiciliu. O singură dată am fost internat în spital, în februarie 1989, în Bucureşti, la actualul spital Grigore Alexandrescu (cred că pe vremea aia îî zicea doar Spitalul pentru copii). Ideea e că am fost internat împreună cu mama, că doar nu era să mă lase în Bucureşti şi ea să plece la Slatina, şi am dormit în acelaşi pat vreo 2 săptămâni. Doar că în acel salon cu 10-12 paturi, îmi amintesc că eram o droaie de copii, nu eram singurul care dormea cu mama în pat. Cam în fiecare pat erau înghesuiţi un copil cu o mămică, aşa că era foarte greu să te odihneşti în timpul nopţii.

Mi-am amintit de momentul acesta pentru că azi, 15 octombrie, se aniversează 40 de ani de la deschiderea primei case Ronald McDonald. În România, Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald a reaşizat mai multe proiecte, prin care şi inaugurarea primei case Ronald McDonald din România, în Bucureşti, care oferă „o casă departe de casă” familiilor din provincie ai căror copii se află sub tratament la Spitalul Grigore Alexandrescu. Lista completă a proiectelor Fundaţiei Ronald McDonald în România este aici.

La realizarea proiectelor Funfadiei Ronald McDonald contribuie şi cei care vizitează restaurantele McDonald’s şi lasă câţiva bănuţi în cutiuţele acelea din dreptul caselor de marcat. Aceste donaţii permit Fundaţiei să acopere cheltuielile totale legate de Casele Ronald şi de cazarea părinţilor aflaţi în dificultate.

CONCURS

Pentru a marca această aniversare, McDonald’s a ales ca simbol celebrele şosete ale personajului Ronald, şosete ce au fost purtate inclusiv de celebrul basketbalist LeBron James, de jucătorii echipei Philadelphia 76ers sau de prezentatorii Fox10News.

Am 3 perechi de şosete pe care am să le ofer, prin tragere la sorţi, cititorilor mei. Trebuie doar să lăsaţi un comentariu cu un cuvânt, o imagine, o propoziţie sau frază care vă aduce aminte de copilărie. Concursul se încheie azi la ora 23:59, mâine fac tragerea la sorţi şi anunţ câştigătorii.

LE.  Câștigătorii sunt Florin, Anda și Cris. Veți fi contactați pentru a afla cum intrați în posesia premiilor. Tragerea la sorți, aici.