Știu cum trebuie să reacționez, ce să fac și ce să nu fac în cazul unui cutrremur, dar știu asta pentru că am scris cândva un material pe acest subiect și m-am documentat temeinic. Mai știu cum trebuie evacuată o clădire de birouri în caz de incendiu și cum să mânuiesc un stingător, dar știu asta pentru că, la un fost angajator, au venit pompierii și ne-au făcut un curs și o demonstrație de stingere a incendiilor. În schimb, până astăzi, nu știam să dau primul ajutor unei persoane rănite sau aflată în stop cardio-respirator.

Azi, în parcul Carol, am vizitat Caravana SMURD „Fii pregătit!” și am aflat cum se acordă primul ajutor unei persoane aflate în stop cardiac, plus o serie de informații pe care nu le știam și le detaliez acum.

În cazul unui om aflat în stop cardio-respirator, primele 5 minute sunt cruciale. Este extrem de greu pentru un echipaj SMURD să ajungă în 5 minute la omul aflat în stop cardiac. Problema este că, dacă timp de 5 minute creierul nu primește oxigen, acesta (creierul) moare, iar omul aflat în stop cardiac nu mai poate fi resuscitat. De aceea aceste 5 minute sunt cruciale, de aceea este vital pentru omul aflat în stop cardio-respirator ca cineva să-i acorde primul ajutor.

Tot de la instructorul Caravanei SMURD „Fii pregătit!” am aflat conceptul de lanțul supraviețuirii. Prima verigă a acestui lanț este accesul la un sistem de urgență, adică sunatul la 112. A doua verigă este suportul vital de bază, adică manevrele de resuscitare pe care le poate face orice persoană aflată lângă victimă, cu condiția să le execute corect. A treia verigă este defibrilarea precoce.  Există o categorie de defibrilatoare ce pot fi folosite de personalul nemedical, numite defibrilatoare semiautomate. La noi se găsesc momentan doar în București, în câteva stații de metrou, în țările vestice sunt muuult mai răspândite. Iar cea de-a patra verigă este suportul avansat precoce al vieții, adică echipajele SMURD și de Ambulanță care acordă victimei asistență medicală specializată.

Să vă zic despre Caravana SMURD „Fii pregătit!”. Este vorba despre un centru mobil, un camion pe care nu ai cum să nu-l observi dacă ești în apropierea lui. În camion este amenajată o sală de curs, cu scaune și ecrane, unde personal specializat SMURD ține lecții de prim ajutor, de reacție în caz de incendiu, cutremur, inundații. Adică îți spun și îți arată, te instruiesc în legătură cu ce trebuie să faci când te afli în situații de urgență.

caravana-smurd-fii-pregatit-vodafone

Caravana SMURD „Fii pregătit!” a sosit în București pe 9 septembrie și va rămâne în capitală până pe 11 septembrie 2016, pentru a instrui populația să facă față situațiilor de urgență. Apoi, Caravana „Fii pregătit!” va pleca prin țară la Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. Obiectivul este ca, până la finalul anului, să fie instruite cel puțin 7.000 de persoane.

Calendarul caravanei este disponibil pe site-ul http://fundatiapentrusmurd.ro/ şi în aplicaţia mobilă „Departamentul pentru Situații de Urgență”, disponibilă în Apple Store și Google Play.

Caravana „Fii pregătit!” este operată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Proiectul este inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, care a contribuit cu 400.000 de euro din investiția totală de 523.000 de euro.

De-a lungul parteneriatului de 12 ani, Fundația Vodafone România a finanțat Fundația pentru SMURD cu peste 2,2 milioane de euro pentru proiecte de care au beneficiat 400.000 de persoane din toată țara.