Eşti salariat. Ştii că statul îţi opreşte nişte bani din salariu, bani pe care îi reţine pentru pensia ta. Crezi că statul pune aceşti bani într-un cont şi din ei îţi va plăti pensia, dacă o vei apuca. Greşit, eşti naiv sau neinformat. Din banii pe care-i cotizezi tu acum la fondul de pensii, statul plăteşte pensiile actualilor pensionari. Vestea proastă e că fondul de pensii este în gaură, atât în România, cât şi în alte ţări. Vestea nasoală e că, atunci când vei ieşi tu la pensie, fondul de pensii va fi într-o gaură şi mai mare; adică peste 30 de ani statul nu prea va avea bani să-ţi plătească pensia, deşi acum îţi ia banii pentru ea. Tocmai de aceea, peste tot prin lume, statul încearcă să crească vârsta de pensionare.

Şi atunci, ce-i de făcut ca să nu mori de foame peste 30 de ani? Vei zice că pensia privată este soluţia, oricum ai un salariu de 1.000 euro. Teoretic da, practic … să vedem. Când statul nu are bani, nu vrea să tipărească bani (că asta înseamnă inflaţie nasoală) şi nici nu se poate împrumuta, ar putea să naţionalizeze fondurile de pensii private. S-a întâmplat în Ungaria, se poate întâmpla şi în alte ţări din UE. Soluţia cu pensia privată nu-i bună.

Vei zice că vei strânge bani albi pentru zile negre şi îi vei depune la bancă. Remember Cipru? Azi statul taxează depozitele de peste 100.000 euro. Măine le va taxa pe cele de peste 50.000, sau chiar pe cele de peste 10.000 euro. Când va fi groasă, legea de garantare a depozitelor bancare chiar nu va mai conta. Nici soluţia asta nu-i bună.

Şi atunci, care-i cea mai sigură pensie? Dacă ai 100.000 de euro, cumpără 2 apartamente în Bucureşti şi închiriază-le. Copiii vor veni sa facă facultatea în Bucureşti şi peste 30 de ani. Chiar dacă vor sta la cămin cât sunt studenţi, când termină facultatea şi pleacă din cămine tot vor trebui să închirieze. Dacă ai 2 apartamente în Bucureşti pe care să le închiriezi, nu o să mori de foame la pensie. Vei spune că statul poate să naţionalizeze casele. Da, e adevărat, ţi-ar putea naţionaliza cele 2 apartamente pe care le închiriezi, dar o va face după ce a naţionalizat pensiile private şi depozitele bancare. Iar dacă o va face…ei bine, vei avea plăcerea să (re)experimentezi comunismul.

pensia