Comunism. Reuniune atletică. Proba de 100 m. Un nene termină cursa pe locul 1, altul pe 2, alţii pe 6, 7 şi 8. Toţi participanţii primesc felicitări şi recompense băneşti simbolice. Toată lumea are un loc de muncă de la stat, un apartament de la ICRAL şi un concediu de vară la Saturn, toţi sunt mulţumiţi şi fericiţi pentru că nici unul nu are mai mult decât altul.

Capitalism. Reuniune atletică. Proba de 100 m. Un nene termină cursa pe locul 1, altul pe 2, alţii pe 6, 7 şi 8. Cel de pe locul 1 primeşte un premiu mare în bani, sponsorii îi fac oferte, cei de pe 2 şi 3 primesc şi ei ceva bani şi contracte de publicitate, restul concurenţilor nu primesc niciun ban sau prea puţin în comparaţie cu câştigătorul. Cei care au terminat cursa pe locurile 4-8 se revoltă. Şi ei vor bani, vor să li se dea, să primească la fel ca cel de pe locul 1, pentru că, nu-i aşa, şi ei s-au antrenat la fel de mult, deci vor la fel. Vor egalitate.

Comunismul va fi mereu la modă, ispititor şi tentant, probabil că va reveni la putere periodic, la fiecare 100 de ani, când oamenii care l-au trăit nu vor mai exista ca să-i povestească ororile. Majoritatea oamenilor vor dori mereu egalitate şi comunism, pentru că numărul celor neputincioşi, limitaţi, leneşi sau pur şi simplu care nu reuşesc să obţină performanţa oricât de mult s-ar strădui va fi mereu mai mare decât al celor performanţi.