Cum am ajuns membru în secția de votare

Înainte de toate, vreau să precizez că nu am fost niciodată membru al niciunui partid politic. În 2008, din partea PNL, am fost membru într-o secție de votare din sectorul 5, fieful lui Vanghelie. Cum am ajuns membru în secția de votare fără să fiu membru PNL? Simplu. Pe vremea aia eram controlor intern într-o firm[ oarecare, iar șefa mea era prietenă bună cu o tipă din PNL sector 5. Tipa din PNL avea nevoie în secțiile de votare de niște oameni destoinici, care să nu scape frâiele din mână. Șefa ne-a rugat, eu și ceilalți colegi ai mei am acceptat. Eram curios să văd și să simt lucrurile. O experiență solicitantă și o încercare pe care am trecut-o cu brio, dar greu. Am văzut ce înseamnă o foarte mică parte din procesul electoral.

Cum am făcut training

Cu 1-2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 2008, cei din PNL sector 5 ne-au făcut un training. Am aflat care sunt drepturile și obligațiile membrilor, cum zice legea că trebuie făcută numărarea și consemnarea voturilor, cum obișnuiesc alții să numere, când și cum se pot întâmpla fraude, ce trebuie să fac atunci când constat ilegalități.

Cum se numără voturile ca la carte

E simplu. O secție de votare are un președinte, un vicepreședinte (care nu au voie să fie membri de partid) și 5-8 membri din partea partidelor. La ora 21:00, președintele secției încuie secția de votare pe dinăuntru. Desigilează urna. Membrii rămân în băncile lor, cu caiețel și pix. Președintele ia din urnă câte un buletin de vot, îl arată membrilor, îl răsfoiește filă cu filă și apoi stabilește: ”vot valabil Firea” și îl pune într-o grămadă unde sunt voturile pentru Firea; vot valabil ”Nicușor Dan” și îl pune într-o grămadă unde sunt voturile pentru Nicușor Dan; ”vot anulat” și îl pune în grămada cu voturi anulate. Dacă unul dintre membrii are o nelămurile, poate cere buletinul de vot să-l analizeze, apoi îl returnează președintelui. Membrii țin socoteala, la fel și vicele secției de votare.

Cum se numără greșit voturile

În secția în care am fost eu, oamenii voiau să numere exact cum fusesem avertizat că NU TREBUIE SĂ SE ÎNTÂMPLE ȘI NU TREBUIE SĂ ACCEPT. Doar că enorm de mulți fac sau acceptă așa. Buletinele din urnă sunt împărțite tuturor membrilor, fiecare membru ia câte o grămadă, numără voturile, consemnează pe foaia lui, apoi dă grămada altui membru și ia grămada altui membru. Adică omul de la PSD ia o grămadă de 51 buletine (să zicem), numără voturile și consemnează. Omul de la PNL ia o altă grămadă de 64 buletine, numără voturile și consemnează. Apoi omul de la PNL și cel de la PSD fac schimb de grămezi și se verifică reciproc.

E o aiurea metoda asta, oamenii ajung să se încurce în buletine, voturi și socoteli, dar cel mai grav e că ăsta-i momentul prielnic când cineva poate anula sau ascunde niște voturi. Sau poate introduce niște buletine pe care le avea în buzunar.

Cum să semnezi ca primaru’

Ca idee, sunt multe detalii ce pot părea mărunte, dar care fac lucrurile să scape de sub control dacă nu le respecți și nu ești atent la ele. Sunt multe chei de control pe tot procesul de votare. Dacă le stăpânești, procesul de votare e floare la ureche, dacă le scapi din mână, te prinde dimineața în secție. O altă greșeală este semnarea proceselor verbale în alb. După numărătoarea din secție, comisia încheie un proces verbal în muuulte exemplare. Două pentru președintele secției, pe care le duce la Biroul Electoral Local/Județean împreună cu sacul cu buletine, câte unul pentru fiecare membru din comisie, pe care fiecare îl duce la partidul său. Adică eu am primit un exemplar pe care l-am dus în secunda următoare la PNL, cel de la PSD a primit exemplarul său pe care l-a dus la sediul partidului și așa mai departe. Prostia e că oamenii completează și semnează în alb procesele verbale, în timpul zilei, tocmai ca să nu piardă timp cu scrierea lor noaptea, când deja sunt rupți de oboseală. Iar asta este o imbecilitate, Gigel semnează procesul verbal dimineața, în alb, iar numărul voturilor e completat noaptea, după numărare. Gigel e bou pentru că semnează ca primaru’ iar președintele secției poate să treacă în PV, de exemplu, că au fost 500 de voturi anulate, deși ele au fost doar 10. Gigel a semnat iar președintele consemnează ulterior ce vrea mușchiul lui.

Da, și în secția de votare în care am fost eu, Gigeii au semnat ca boii. Eu am fost gică-contra și le-am scos peri albi președintelui și omului de la PSD, o să vedeți cum, dacă aveți răbdare să citiți până la capăt.

Cum mi-am dat seama cu cine am de-a face

Cu o zi înainte de alegeri, adică sâmbătă, am mers la secția de votare unde fusesem alocat. Era la dracu-n praznic, în Ferentari. I-am cunoscut pe președintele secției, pe vice și pe ceilalți membri. Am verificat dacă numărul ștampilelor, numărul pachetelor cu buletine de vot și alte acareturi corespundea cu ce scria în procesul verbal de predare-primire de la BEJ. Am sigilat ferestrele, am încuiat și sigilat ușa, și l-am întrebat pe președinte cum vom proceda la numărarea voturilor. Mi-a spus că vom proceda fix cum îmi spusese liberalul de la training că nu trebuie să facem. I-am zis cum am auzit eu că trebuie să numărăm, mi-a răspuns că ne apucă dimineața dacă numărăm cum zice legea, ne-am salutat și am plecat. Am mers acasă și m-am imaginat diverse scenarii pentru a doua zi, apoi mi-am făcut un plan.

Cum m-au luat de prost

Duminică, ziua alegerilor, ora 6:00. M-am întâlnit cu ceilalți membri în fața secției de votare. Președintele a rupt sigiliul, a descuiat ușa, am verificat sigiliile de la ferestre, am verificat numărul ștampilelor și al pachetelor cu buletine de vot. Am făcut urnele, le-am sigilat, ne-am împărțit listele electorale, ștampilele și tușierele, ne-am așezat la locurile noastre. La 7:00 am deschis secția de votare. Eu m-am așezat lângă omul de la PSD, am discutat banalități, am aflat că a mai participat și la alte alegeri apoi l-am testat întrebându-l cum se procedează cu numărarea voturilor. Mi-a spus că fiecare membru ia câte o grămadă de buletine, apoi face schimb de buletine cu alt membru. I-am zis că am fost instruit să procedez cum scrie în lege, cu președintele prezentând membrilor secției fiecare buletin din urnă. ”Dacă facem cum ziceți dumneavoastră, plecăm de aici când vin ăia micii la școală”.

Aceeași discuție am avut-o și cu președintele secției de votare. Același rezultat. Ceva mai târziu, pe la prânz, am discutat din nou chestiunea numărării. Și cu omul de la PSD, și cu președintele secției. Același rezultat.

Între timp, președintele a completat procesele verbale, membrii le-au semnat, eu le-am pasat. Președintele le-a verificat, a văzut că n-am semnat și a venit cu ele la mine, moment în care am vrut să tranșez lucrurile: ”Vreau să fie clar că (1) eu nu semnez procese verbale în alb și (2) numărarea voturilor se va face prin prezentare buletin cu buletin, cum scrie în lege. Fie respectâm legea, fie iese scandal”. Am ascultat iar placă răsăritului care ne va prinde în secție. Am ieșit să fumez o țigară, m-am întors și am scris o întâmpinare (în cazul de față, întâmpinarea este un act prin care se semnalează o ilegalitate constatată în secția de votare).

Cum au jucat toți așa cum le-a cântat legea

Și a venit ora 21:00. Președintele a mers și a încuiat ușa, a strâns și inventariat stampilele și tușierele, a anulat buletinele de vot nefolosite, apoi a desigilat urnele și a răsturnat buletinele. Ceilalți membri s-au repezit să ia câte o grămadă, eu m-am dus și i-am înmânat întâmpinarea. A citit-o și a izbucnit:

– Hai, bă, Militarule, dă-o dracu de treabă, tu chiar vrei să ne prindă dimineața aici?

– Din punctul meu de vedere, dimineața poate să ne prindă și la procuratură.

– Băi, gata, stop, lăsați buletinele. Numărăm buletin cu buletin.

Sigur că au fost câteva înjurături în dialogul nostru, ideea e că am numărat voturile ca la carte și ne-a luat pe ceas fix 1 oră și 40 minute. Voturi numărate, consemnare in procese verbale (abia acum am semnat și eu), toate cheile de control au fost tandi pe mandi, buletine sigilate în saci.

Știu că am scris al dracului de mult, dar am detaliat doar momentele cele mai importante. Vreau să înțelegeți că nu-i deloc simplu să stăpânești procesul de numărare a voturilor. Vreau să înțelegeți că un partid, pentru a nu fi defavorizat, are nevoie de oameni cu mână de fier în absolut toate secțiile de votare. Nu în câteva, nu în majoritatea, ci în TOATE. Vreau să înțelegeți că este suficient să nu controlezi procesul de numărare și consemnare corecte a voturilor din câteva secții ca să pierzi o primărie, un mandat sau o majoritate.

P.S.1

Mi se pare al dracului de putred că Armand Clotilde a câștigat 76 de voturi în 126 de secții din sectorul 1 și a pierdut 1755 de voturi în doar 36 de secții. Sigur, poate cele 36 de secții au fost într-o zonă cu densitate mare de pesediști, dar poate că în aceste secții Clotilde are multe voturi anulate sau poate numărul buletinelor din urne este mai mare decât numărul persoanelor care au votat. Acum mi-ar plăcea să fiu procuror, știu ce chei de control trebuie să verific.

P.S.2

Prima lecție pe care trebuie s-o învețe Nicușor Dan și orice alt om care se gândește să pună pe picioare un partid care să conteze: alegerile nu se câștigă cu oameni care au bilete la Maroon 5.

P.S.3

Și o afirmație interesantă, atribuită lui Miron Mitrea, despre ce pățesc partidele și candidații care n-au oameni în secția de votare.

vikings_membru_sectia_votare