Press "Enter" to skip to content

Despre dezbaterea de la Cafeneaua Liberala

Îmi plac dezbaterile. Indiferent că este vorba de dezbatere politică, economică, socială, sportivă, ultima finală câştigată de Djokovic sau echipa lu’ Mancherter United din anii ’90,   îmi place să aflu ideile şi părerile celorlalţi şi să le împărtăşesc pe ale mele. Cu condiţia ca dezbaterea să fie civilizată, onestă, de bun simţ. Şi la fel să fie şi oamenii care participă. Pe cât posibil, dezbaterea să se desfăşoare pe tiparul idee-întrebare-răspuns, ca în parlamentul englez. În schimb, nu-mi plac “dezbaterile” de la tv pentru că în câteva minute discuţia se transformă în “sunteţi hoţi, ba voi aţi fost şi mai hoţi” iar eu mă enervez şi ajung să-i înjur pe toţi. Motiv pentru care nici nu mai am televizor de aproape 2 ani.

Sâmbătă am intrat pentru prima dată în Cafeneaua Liberală pentru a participa la o dezbatere pe tema ABC-ul Liberalismului. Şi mi-a plăcut pentru că s-a desfăşurat sub semnul echilibrului şi al dialogului. Dan Petre a vorbit despre statul liberal. Profesor, erudit, elevat, Dan Petre m-a cucerit definitiv când a adus în discuţie pe Ludwig von Mises şi şcoala austriacă de gândire economică. Deh, am fost studentul lui Claudiu Doltu (pentru cunoscători). Mircea Diaconu are o groază de istorisiri faine. Pe unele le-a povestit bloggerilor în particular (Chinezu, Bogdan, Laurenţiu, Andrei), pe altele întregii audienţe. Mărturisesc, îl prefer pe Mircea Diaconu scriind pe blog decât participând la dezbateri televizate. Am apreciat sinceritatea lui Daniel Chiţoiu, fost Preşedinte al ANAF. De exemplu, PNL susţine cota unică pentru impozitul pe venit şi profit şi reducerea ei la 10%, PSD-ul se ştie că doreşte impozitare progresivă – momentul de sinceritate, va exista probabil un compromis de impozitare progresivă în două trepte, la 10% şi 16%. Altă informaţie utilă pe care am aflat-o de la Daniel Chiţoiu (dar n-am retinut exact cifrele): USL doreşte creşterea salariului minim pe economie undeva în jur de 800 lei. Este adevărat, pentru ca pensia minimă garantată de 350 lei să fie sustenabilă din fondul de pensii trebuie ca salariul minim pe economie să fie undeva la 1.000 lei. Din păcate, nici cea mai optimistă prognoză de PIB pentru următorii 4 ani nu poate susţine o astfel de creştere (sau procent de încasare a taxelor). Aş avea câteva întrebări pentru domnul Chiţoiu, sper să-l mai prind pe la dezbateri.

Nu în ultimul rând, mi-a plăcut Alina Gorghiu, iniţiatoarea dezbaterii. Am perceput-o cât se poate de umană, nicidecum ca deputat scorţos sau simandicos. Îmi place că are blog, pagină de facebook, cont de twitter şi în plus le şi foloseşte şi este activă în social media. Are  iniţiative faine, cum ar fi deszăpezirea Spitalului Municipal, împreună cu bloggeri, sau dezbaterea publică împotriva violenţei în familie, care va avea loc duminică, 19 februarie, la intrarea S1 a Palatului Parlamentului, de la ora 11:00. Şi vor mai urma şi alte iniţiative. Bine, Alina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *