Press "Enter" to skip to content

Generația care n-a avut nicio șansă

Sunt fiul unei textiliste. La fel sunt și cei din generația mea, născuți în perioada 1978-1984, vecini de scară, de bloc sau cartier. În anii ‘80,  majoritatea părinților colegilor mei de grădiniță și de școală lucrau la Întreprinderea ”Textila” Slatina. Majoritatea adulților din cartier lucrau la Textila, practic îți puteai potrivi ceasul după pașii oamenilor care treceau încolonați prin fața blocului meu la 23:30, în drumul lor spre fabrică și spre schimbul 3. Același ropot de pași îl auzeam la 00:30, momentul când oamenii din schimbul 2 ieșeau de la Textila și se îndreptau în grupuri compacte către cutiile de chibrituri în care locuiau.

Sute de oameni care locuiau în bloc cu mine și în blocurile din jur, mii de oameni din Slatina, majoritatea soț-soție, lucrau la Textila. Dintre vecinii mei de scară, de exemplu, 31 dintre cei 40 de oameni maturi lucrau la Textila. Adică 15 familii de textiliști, mama fiind cea care a făcut notă discordantă și nu s-a măritat cu un textilist.

La mijlocul anilor ‘70, sătulă de viața dintr-un sat prăfuit de pe malul Oltețului și de bătătura casei părintești fără apă curentă și cu latrină în fundul curții, mama a ales calea cea mai facilă spre un loc de muncă și apartament în oraș. După ce a termnat școala generală, a mers la Slatina să facă școala profesională ”Textila”. La fel ca ea au procedat alte mii de fete și băieți din salele Olteniei. Au venit la Slatina, au locuit la internat și au făcut 2 ani de școală profesională, au fost angajați la Textila, femeile la războiul de țesut, bărbații ca lăcătuși mecanici. S-au căsătorit, au făcut 2, 3 sau chiar 4 copii și au devenit o mare familie. Soțiile și soții lucrau la Textila, copiii lor învățau la aceeași școală, ci toții erau vecini de cartier, de bloc și de scară, își făceau concediile împreună la Eforie Sud și stăteau împreună la coadă la pâine, lapte, carne și portocale.

Și a venit Revoluția. Textiliștii aveau 30-35 de ani și câte 2-4 copii când lumea lor s-a schimbat brusc între anii 1991-1996. Pâinea fără cartelă, laptele, carnea și portocalele au umplut rafturile magazinelor, iar depozitele Textilei s-au umplut de pânze, stofe, cearșafuri, tricouri, pantaloni și cămăși pe care nu le-a mai cumpărat nimeni. Au început disponibilizările. Câte 1-2 valuri de disponibilizări pe an. Până în 1996, cam 90% dintre angajații Textilei au rămas fără serviciu. Toți vecinii mei, de scară și de bloc, au ajuns șomeri . Toți aveau copii de crescut, unii erau elevi de generală, alții intraseră la liceu. Situația era tragică, iar textiliștii știau să facă 2 lucruri: să muncească pământul, pentru că asta făcuseră în copilăria lor prin satele Olteniei și să muncească într-o fabrică de textile, pentru că asta îi învățase comunismul. Nimic altceva.

Am citit undeva că, în jurul vârstei de 30 ani, procesul de învățare și acumulare de noi cunoștințe se încheie pentru majoritatea oamenilor. Sigur, există și excepții, sunt medici, programatori, ingineri sau oameni de marketing care citesc și acumulează noi cunoștințe toată viața, dar asta se întâmplă în cazul specialiștilor care vor să fie permanent la curent cu tot ce este nou și revoluționar în domeniul lor de activitate. La nivelul întregii populații active, după 30 de ani, procesul de învățare s-a cam încheiat.

Vecinii mei textiliști din Slatina, alături de sute de mii de alți textiliști, metalurgiști sau muncitori din întreprinderi mecanice pe care economia socialistă multilateral dezvoltată i-a adus de la sat la oraș în anii ‘70 fac parte din generația care n-a avut nicio șansă. Pentru ei, căderea comunismului și începutul capitalismului au avut loc în cel mai nepotrivit moment: când aveau copii de crescut, dar cu greu s-ar fi putut adapta la realitățile noii economii. Mulți dintre vecinii mei s-au întors în anii ‘92-‘96 în satele de unde plecaseră în anii ’70. Copiii i-au lăsat la Slatina, să-și termine școlile. Alți vecini și-au găsit de lucru la ALRO (bărbații) sau prin brutării (femeile). Unii s-au pensionat fraudulos pe caz de boală. Câțiva, foarte puțini, au încercat mici biznisuri cu tarabă în piață sau masă în bazar, unde au vândut gumă Turbo și biscuiți Eti, geci și pantaloni de blugi, baterii, ceasuri electronice cu calculator și 7 melodii sau casetofoane Osaka și Internațional. Într-un final, și ei au pus lacătul și s-au retras în satele natale. Nu aveau cunoștințe și abilități să facă afaceri, nu s-au putut adapta la noile realități economice, nu au reușit să înțeleagă noua lume.

Ei, vecinii mei din generația care n-a avut nicio șansă, sunt cei care l-au votat pe Iliescu în 1990, 1992, 1996 și 2000, pe Năstase în 2004, pe Geoană în 2009 și pe Ponta în 2014. Ei sunt cei care de 28 de ani votează FSN/FDSN/PSDR/PSD , adică îi votează pe cei îndărătnici la schimbare, pe cei care frânează evoluția României.  I-au votat pe cei care le-au promis că nu se va schimba nimic, în timp ce își pierdeau locurile de muncă din cauza celor pe care i-au votat. Ei, cei din generația care n-a avut nicio șansă să se schimbe și să performeze în economia de piață sunt cei care îi votează pe cei care nu dau României nicio șansă să se schimbe și să performeze în economia de piață.

Și mai e ceva. Generația care n-a avut nicio șansă abia a ajuns la vărsta pensionării. Va mai vota încă 10-15 ani.

Poză luată de aici.

 1. Dom Dom

  E un punct de vedere pertinent.

  Doar ca să mă vait, fără să fie vreo legătură cu ce ai scris, articolul sursă de unde ai luat poza e o mizerie și dezinformează.

 2. Valentin Valentin

  Dude,

  Ei au rasturnat comunismul, nu copii de la scoala, nici parintii lor de la sate.

  • În practică, se vede altceva.

   Se vede că profesoarele sunt la fel de încheiate până la ultimul nasture în 2018 cum au fost în 1988.
   Se vede că angajatele de la ANAF au același permanent în cap în 2018 pe care l-au avut în 1988.
   Se vede că miliți… mă rog… Garcii au aceleași fețe de țărănoi în 2018 cum au avut în 1988.
   Se vede cum Coaliția pentru Familie e mai puternică în 2018 față de cum era învățământul-politico-ideologic din 1988.

   Nu știu pe cine au răsturnat, astupat, dărâmat, turnat, destupat, terminat și alt rahat, fiindcă de văzut s-a văzut altceva.

  • @Valentin, revoluția a început la Timișoara pe 15 decembrie. Restul romînilor au stat în casă, au ascultat radio Europa liberă și au așteptat ca alții să facă ceva. Cei din Slatina s-au dus la casa Elenei Bărbulescu, sora lui Ceaușescu, pe 22 decembrie, după ce s-a urcat Ceaușescu în elicopter și era limpede că treaba-i gata.

  • Anndrei Anndrei

   Nu ei… o parte insignifianta dintre ei; și erau din orașe mari.

 3. Gavriel Gavriel

  Auzi al el, ei au rasturnat comunismul. Au fost 250 000, au fost mai mulți in Proteste moderne. Nu au rasturnat nimic, presiuni externe. Ai nostri se uitau la tv mirați si nu intelegeau nimic. Cu prima ocazie au votat ce intelegeau. Pe Iliescu băiatu ala de semana cu nea ceașcă si le facea aceleași promisiuni : bani, pâine si un loc de muncă sigur. Tot aia se promite si acum…

  • @Gavril, îmi amintesc discuțiile din casă, șoptite, cu alți vecini. Toți ascultau Europa liberă, toți știau că la Timișoara e revoltă, toți așteptau ca cineva să facă ceva ca să cadă Ceaușescu. Altcineva, nu ei.

 4. John Doe John Doe

  Bun articol , doar ca te contrazic putin : O parte din acei oameni de care zici tu …sunt pensionari cu o pensie de mizerie ( ~700 RON ) . Nu stiu cat vor mai vota PSD care de fiecare data promite..promite…si nu face nimic.

  • @John Doe, am ”prostul” obicei să deschid discuții politice cu cei care încă îmi mai sunt vecini de scară. Încă votează PSD, ideea lor e ”toți sunt la fel, nici ceilalți n-au făcut nimic, dar măcar ăștia ne mai măresc pensiile, nu le taie ca Băsescu.”

 5. nelu bansoiu nelu bansoiu

  Exceptional !
  Sociologia postcomunista concentrata-ntr-un scurt articol. Felicitari !!

 6. cristian cristian

  Prima parte este foarte corectă. Și apreciez că nu ai apăsat mai tare pedala tristeții
  Concluzia este de kkt. Simplistă. Induce ideea falsă că ne-votarea PSD(R) aduce schimbarea. Și nu explică totuși de ce oameni votează impotriva intereselor lor (așa cum susții)

  • Art Art

   Eu cred ca o explica. Pentru ca ei nu inteleg toate mecanismele lumii in care ne aflam. Ei vad lucrurile mult mai simplu. Iar pe cei care resusesc sa ii fac sa ma asculte sa le explic atat cat stiu eu, se socheaza, se sperie, au o reactie de teama. Pentru ei e necesara linistea si calmul. Competitia, cererea.vs.oferta si in general cam ce inseamna economia de piata cat de cat performanta ii sperie. Si atunci voteaza pe cei care zic “dormi linistit, noi suntem taticii care vor face sa fie bine” – apoi evident ca nu va fi. Dar sunt mintiti frumos. Iar pt ei minciuna de linistire e mai buna decat adevarul dureros.

  • Ciprian Ciprian

   Desi este facil sa spui nevotarea, procesul este mai complex. S-a votat si impotriva PSD, au condus si Basescu cu PDL, si cine masa a mai fost, ca pana la urma daca stai sa ii aliniezi au fost ei cu ei, si noi intre noi…
   Ca sa schimbi nevotarea ai nevoie de votarea unor oameni competeni si care sa inteleaga si sa vina cu o solutie la nevoile lor. Din pacat nu exista acesti oameni sau nu vor sa se implice.
   USR (cu care si eu am votat) reprezinta doar o parte foarte mica din populatia care isi doreste schimbare si are deja un anumit statut, dar pe restul se pare ca tot PSD ii reprezinta si le vorbeste pe intelesul lor… din pacate. Trebuie noi oameni sa ne ajutam intre noi sa intelegem schimbarea si sa ne ajutam sa putem sa ne folosim majoritatea de ea, nu doar cei 10% din cei 50% care traiesc in zonele urbane si beneficiaza de pe urma acestei schimbari.
   Prapastia din societate trebuie micsorata cat mai repede, altel o sa se ajunga intr-un punct cand devine ireversibila si chiar nu stiu cum se mai poate evolua de acolo.

  • tassd tassd

   Sunt absolut de acord. Exista niste puncte lipsa intre expunere si concluzie. La sfarsit zici “ce? de unde pana unde?”. Si nu, chiar nu-mi trece prin cap sa sunstin PSD-ul 🙂

 7. Din păcate, influența generației respective nu se rezumă doar la vot.

  O parte din modul de gândire se transmite prin educație(deși la suprafață mulți tineri par, cel puțin la nivel declarativ, să aibă alte valori, când vine vorba de practică demonstrează cu vârf și îndesat aceleași metehne). O altă parte din modul de a fi a generației de care vorbim susține vocal și financiar practici înapoiate și sistemul anti-meritocrație. O altă parte șantajează sentimental și așa mai departe.

  Bun articol.

  • @Vlad, știu ce zici. Când am plecat de la primul loc d emuncă, mama era contrariață, chiar ușor panicată. ”De ce pleci, că salariul e bun, munca nu-i tocmai grea, stai toată ziua la calculator. Dacă n-o să de descurci acolo unde pleci, dacă n-o să fii bun și o să te dea afară…” Ca idee, tata și acum muncește acolo unde s-a angajat în 1974.

  • Exact, își proiectează modul de a fi spre copii. Cu cât cei tineri sunt mai puțin expuși la alte influențe/moduri de a gândi, cu atât mai mult se prinde de ei felul lor de a privi munca, vecinii, societatea, lumea.

   Cred că una din metehnele astea deprinse în comunism care s-au transmis cu succes la generația noastră este ciupitul de la stat, tradus în ciupitul de la angajator în domeniile ce implică producție. Atât de des văd cu seninătate cum oamenii cred că sunt îndreptățiți să ascundă prin sacoșe ce produc, că e de unde…

   Iar ce spui tu e deja clasicism, serviciul la stat e sfânt, iar dacă nu se poate la stat măcar să fie într-un singur loc 🙂

 8. G G

  Au votat si… nimic, au votat iarasi si… nimic, hai ca au votat inca o data si… nimic.

  Ce crezi ca se va intampla la urmatoarea alegere?

 9. Marius Marius

  Generatia care n-a avut nici o sansa …
  Sigur?
  Eu sunt nascut in ’80, parinti profesori de pe vremea lui Ceasca (nascuti pe la mijlocul anilor ’50). Dar cel putin mama a avut ambitie, a primit in gazda profesori de la Peace Corps, a legat prietenii cu oameni care au ajutat-o la un master in USA … unde nu a ramas. A revenit si a profesat la un liceu uitat de lume, pana a fost invitata sa predea unor profesori la o scoala internationala in Grecia. Mai apoi si-a deschis propria scoala in aceeasi franciza. N-a mers, a acceptat un post la o universitate intr-o zona mai aproape de orient.

  Nici tata n-a stat degeaba. Din profesor de liceu, a tras pentru 2 doctorate, a ajuns la o universitate (din spatiul carpatin insa), dar se descurca bine.

  Da, cand eram eu la facultate, abia aveau bani sa ma ajute cu o haina sau cu un pachet de acasa, am inceput sa muncesc din anul doi si nu am de ce ma plange.

  Ai sansa pe care ti-o faci.

 10. jane doe jane doe

  generația care a fost prea proastă să recunoască vreo șansă, prea proastă, prea încăpățânată, prea auto-suficientă, au fost așa cum i-a dorit partidul, roboței limitați mintal, aduși de pe toate gârlele și făcuți șăfi, șăfi de scară, de unitate, de colectiv, șăfi fără realizări concrete, doar șăfi. În plus și-au găsit scuza că n-au știut istorie, dar, de fapt, nu le-a păsat niciodată de istorie, de ei, de restul, de copiii lor, n-a încercat să afle nimic în plus față de ce le-a fost inoculat de partid. Generația „după mine potopul”.

 11. Pradrian Pradrian

  Ca sa fac doar o comparatie: plecau la serviciu in schimburi de opt ore, atunci. Acum lucreaza zilnic 12 ore. Toata lumea. Aveau cate trei, patru copii, atunci. Acum nu prea mai au. Aveau niste chichinete de apartamente. Dar nu erau datori la stat.. Acum si-au facut case. Cu prima casa. Nu traiesti cat platesti. Mergeau la mare. Acum nu au concedii. Aveau familia aproape. Acum nu. Sunt imprastiati prin lume. Aveau orgoliu. Acum nu au. Sunt servitorii Europei. Ok. Erau comunisti. Si au ramas. Voteaza PSD-ul. Bineee. Dar ce fac ceilalti? Ce au facut ceilalti? Va spun eu: NIMIC.Nu au mers nici la vot. Restul sunt mult mai multi decat generatia comunista. De ce nu i-au atitudine? Pentru ca nu le pasa. Romanul e hot, trantor, mincinos si prost.

  • Adi Adi

   Greu sa-ti dea cineva o replica la asa ceva, totusi o sa incerc.

   Ai aruncat niste mizerii de panseuri amestecate, care nu fac decat sa-ti evidentieze limitarile in gandire si logica.
   Deschiderea granitelor in Europa a fost cel mai bun lucru la care puteau spera votantii traditionali pesede, care altfel ar fi fost fix ca acum 20j de ani – amarati si la mila autoritatii locale.

   Incearca sa mai scoti capul de unde-l tii acu’. Lumea munceste cat vrea, putini sunt aia cu 12 ore zilnic asa cum aberezi. Si “ceilalti” fac destule pentru a indrepta lucrurile, doar ca e greu sa corectezi efectele a jumatate de secol de comunism + neocomunismul de dupa si imbecilizarea accelerata care il caracterizeaza.
   Dar inainte sa-i intrebi pe ei, tu ce faci?

 12. Ionuț Slabu Ionuț Slabu

  Povestea asta este izbitor de asemănătoare cu a mea. Numai că mama mea a reușit să iasă la pensie pe drept de la I.T.G. (Întreprinderea Textila Galați) . Dar după aceea imediat, intreprinderea s-a desființat . Acum in locul acesteia este un bloc inceput și neterminat de vreo 10 – 15 ani . Totuși acea generație a avut toate șansele din lume . Au avut in mână o țară la cheie , în perfectă stare de funcționare, iar acum , noi , urmașii acelei generații , avem parte de o ruină. De 30 de ani ei se tot plâng de cât de grea e viața în România, dar când vine vremea de votare , îi votează pe aceeași nenorociți . Bate-mă, omoară-mă, dar eu nu pot să înțeleg așa ceva . Iar noi , copiii lor , țipăm ca tâmpiții, prin piețe , ca lupii la lună !

 13. u u

  Autorul e prost facut ghem.

  • gogu gogu

   iar tu esti un ghem urias, cam cat vila din Alexandria a lu’ nen’tu dragneev

 14. Vasile Ion Vasile Ion

  Ei NU voteaza cu Iliescu toti
  asta e o aberatie, daca era asa nu pupati voi nimic acum
  ei voteaza cu cine le garanteaza o plasa de siguranta

  nimeni nu impiedica un partid de opozitie sa aiba si un program de sustinere a celor din perioada comunista, dar pe multi ii doare in dos!

  se multumesc sa atraga tineri pe facebook si daca le iese bine, daca nu, iara bine, ca doar sunt senatori, deputati, primari, consilieri

  sa mai stam putin si sa meditam la faptul ca birocratia A CRESCUT cand PNL a fost boss la guvernare?
  hai sa nu ne facem de maro si sa acuzam oameni ca voteaza cu cineva doar pentru ca nu ne plac noua….

  hai sa ne uitam si la CEILALTI, aia ce propuneri au?
  altele decat “pai voi iesiti in somaj si muriti de foame, si gata”

  apropo, sa nu crezi ca pe noi PSD-ul “ne trage in jos”
  asta e abureala, daca maine vine orice alt partid/alianta la guvernare, tot acelasi maro ramane

  vrajeli cu “daca schimbam conducerea va curge cu miere” am tot primit si pana acum… NIMIC
  astea merg doar la cei cu memoria scurta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *