Deși încă nu m-am lăsat de fumat, sunt convins că am să prind suta de ani și îmi imaginez, uneori, cum va fi la pensie. Evident, există și șansa de a nu mă întrista bucura vreodată de banii pe care îi tot donez statului român ca și contribuție la fondul de pensii, pentru că acest minunat stat se tot gândește cum să facă să mă pună să lucrez și la 70 75 80 ani. Dar mă abat de la subiect și-mi pierd optimismul, rămâne cum am stabilit în prima propoziție, ies la pensie la 65 ani și mai fac umbră pământului încă 35 de ani.

Pensionarul Ovidiu o să fie un mic grădinar și do it yourselfer. Poate într-un sătuc din Provence sau Piemont, dacă într-o bună zi o să fie câștigător biletul pe care îl tot joc la loto, sau într-un sat la vreo 10 kilometri de Slatina, dacă rămân pălmaș la patron mulți ani de aici încolo.

Știu să pun un răzor de ceapă și să leg pătlăgelele roșii de arac, nu-i mare greutate să întind și să urc castraveții pe sfoară, pot să învăț cum să tai vița de vie și coroana pomilor fructiferi, și tot felul de lucruri și lucrări care aduc satisfacția roadelor obținute prin munca ta, pe pământul tău și în grădina ta.

Îmi imaginez o căsută fără etaj, cu obloane la ferestre și iederă urcată pe pereți, cu gazon în față pe care îl tund cu ajutorul unei mașini de tuns iarba sau a unei motocoase. Apoi îmi imaginez un mic atelier în spatele casei, cu banc de lucru, truse de scule, menghină, rindea, nivelă, fierăstrău electric, polizor, freză, bormașină și alte scule electrice și unelte de mână cu care meșteresc o băncuță, un balansoar, poate chiar un foișor pentru grădină.

Și îmi mai imaginez apusuri de soare și seri liniștite pe verandă, cu un pahar de vin sau o carafă cu limnadă în mână.