Am fost ieri la sediul Vodafone, la o prezentare de automatizări și soluții integrate de business de tipul M2M (Machine-to-Machine). Și, ce să vezi, unele dintre soluțiile prezentate sunt fix cele la care visam eu prin 2006, când făceam control intern. Fac o mică paranteză, am lucrat atunci pentru o firmă care vindea și livra orice materiale de construcții, apoi la una de distribuție FMCG, iar agenții de vânzări și livratorii mai ”greșeau” kilometrii pe care-I treceau în foile de parcurs, ca să le mai rămână și loc de un ciubuc sau de mers la mare în fiecare week-end. Ei bine, printre altele, eu le confruntam kilometrajul de la bordul mașinii cu înscrisurile din foile de parcurs și cu traseu din zi, în timp ce visam că într-o zi am să verific totul din birou, în timp real, printr-un simplu click.

N-a fost să fie, din 2010 nu mai fac control intern/audit intern, dar destul cu paranteza și fanteziile din trecutul meu, ele au devenit realitate acum. Cele 4 soluții M2M prezentate de Vodafone sunt:

Soluția Connected Cabinets permite companiilor să își gestioneze constant stocurile și să aibă vizibilitate asupra bunurilor care implică un nivel ridicat de capital circulant, printr-o platformă online, optimizată și pentru telefonul mobil, cu indicatori în timp real, de tipul localizării exacte, funcționalității, temperaturii și greutății produselor din frigidere, cabine și vitrine frigorifice. Practic, atașezi unei vitrine frigorifice un dispozitiv cu SIM 4G și apoi afli, de pe smartphone, tabletă sau laptop, dacă produsele sunt la temperatura optimă sau dacă vitrina ta e goală și pierzi vânzări. Soluție ideală pentru producătorii de răcoritoare, bere, lactate și alte produse comercializate la temperatură controlată.

Vodafone-M2M-4

Cu noua soluție Digital Media Signage, companiile pot comunica și își pot gestiona media digitală pe display-urile pe care le dețin, într-un mod eficient, de la distanță, online și în timp real. Serviciul permite, de asemenea, o monitorizare îmbunătățită a interesului clienților și a implicării acestora, pentru conținutul de tip advertising afișat.

Vodafone-M2M-5

Supravegherea Video reprezintă un sistem ce funcționează prin intermediul Vodafone Cloud, pe o platformă securizată, ce integrează opțiuni video mobile și dezvoltate de terți. Serviciul permite control video virtualizat și integrat în orice moment, prin orice terminal, prin administrare online în timp real, precum și prin acces de la distanță.

Vodafone-M2M-6

Noul serviciu Managed Asset Tracking permite companiilor să își vizualizeze în timp real poziționarea flotei, să își optimizeze vânzările și traseele de distribuție, precum și să își îmbunătățească nivelul consumului de combustibil. Pe langă componenta de timp real, serviciul afișează și timpul estimat de sosire a vehiculelor.

Vodafone-M2M-7

Mai multe informații despre soluțiile Vodafone Romania pentru Industria 4.0, aici. Apropo, Vodafone oferă, până la sfârșitul anului, tuturor companiilor care își activează noi servicii M2M, primele 50 de SIM-uri gratuit.