În 2006, am avut o lucrare serioasă, o reorganizare de gestiune, la o fabrică de Fasonat Oțel-Beton. În această fabrică, fierul gros de până la 22 centimetri era tăiat și îndoit în diverse forme, de exemplu L, S sau pătrat. Piesele astea, numite etrieri, sunt folosite în construcții, la turnarea de fundații și structuri de rezistență. Ele formează un schelet metalic peste care se toarnă ciment.

În această fabrică de Fasonat Oțel-Beton, pericolele pândesc la tot pasul. Colacii sau baloții de bare de fier, grei de sute de kilograme, sunt ridicați cu o macara pe șine și puși pe instalațiile de tăiere și îndoire. Zgomotul este infernal, gândește-te ce înseamnă să stai în mijlocul unei hale în care, în jurul tău, ghilotine pneumatice taie fier atât de gros încât un halterofil nu ar putea să-l îndoaie.

Ei bine, crezi că muncitorii din această fabrică foloseau corect echipamente de protecție? Răspunsul este nu. Aveau și purtau îmbrăcăminte de protecție, salopete, combinezoane, însă aveau o problemă cu antifoanele, pe care le țineau pe gât, nu pe urechi, și cu căștile de protecție pentru cap, pe care le țineau mai mult pe pupitrul de comandă al mașinilor. Iar bocani de protecție nu prea voiau să poarte vara, pe căldurile alea mari, se simțeau mai confortabil în espadrile sau teniși.

Deh, oameni inconștienți, deși tipul de la protecția muncii le cerea mereu să le poarte și le explica de ce sunt importante. După ce pleca omul de la protecția muncii, muncitorii făceau tot cum voiau ei, refuzau să priceapă că antifoanele îi ajută să nu rămână surzi, căștile le protejează capul de lovituri iar un bocanc cu protecție pe bombeu protejează laba piciorului mai bine decât o espadrilă.