Duminică am avut o controversă cu o rudă care încerca să mă determine să merg la referendum şi să mă convingă că, din cauza lui Băsescu, mie mi s-au întâmplat numai lucruri rele.

Argument 1. Din cauza lui Băsescu ai rămas fără serviciu. Adevărul este că, în august 2010 am rămas şomer. Firma la care lucram de 4 ani, Top Brands Distribution, a pierdut contractul cu Kraft, care însemna un procent foarte serios din businessul angajatorului meu. Dar na, după mintea rudei mele, Băsescu era preşedinte şi toate relele sunt din cauza lui, deci Băsescu e de vină că 2 firme private  pun punct colaborării iar nişte oameni sunt disponibilizaţi.

Argument 2. Din cauza lui Băsescu ţi-ai găsit greu alt job. Adevărul e că, atunci când am fost disponibilizat, oricum vroiam să schimb domeniul şi să lucrez în publicitate. Făcusem deja Şcoala ADC şi tot amânam momentul schimbării pentru că venise criza şi-mi era clar că o iau de la zero. Aşa că n-am stat cu mâinile în sân: în august 2010 am câştigat atelierele ADfel, în septembrie-noiembrie am făcut un internship, din martie 2011 m-am angajat copywriter, apoi am schimbat agenţia. Până la urmă a fost ok. Greu, dar mi-a ieşit. Nimic nu-i simplu şi nu totul îţi iese din prima. Dar na, explică-i unui om care n-a mai lucrat din 1980 cum stă treaba cu obţinerea unui loc de muncă într-un mediu concurenţial.

Argument 3. Din cauza lui Băsescu mulţi n-au serviciu, uită-te la Cristi şi Laurenţiu. Adevărul e că verii mei au rămas fără job-uri când a început criza, s-au întors la Slatina cu coada între picioare şi n-au serviciu nici azi. Dar verii mei sunt nişte prostovani, am mai povestit despre ei.

Argument 4. Şi vrei să spui că ţie acuma, cu Băsescu, îţi este bine? Adevărul e că am să-mi plătesc chiria şi utilităţile, am smartphone cu internet nelimitat, nu fac foamea, uneori ies şi la o bere. N-am să mă sparg în figuri, dar supravieţuiesc. În fond, sunt junior, am luat-o de la capăt, în timp ce mulţi alţii au clacat.

Ceea ce m-a frapat a fost incapacitatea rudei mele de a pricepe că nu Băsescu a fost de vină pentru cele întâmplate în viaţa mea din 2010 până în prezent. Cu toate argumentele mele logice şi raţionale, creierul acelei persoane a rămas spălat de televizor, toare argumentele ei începând cu „La antena 1 au spus că Băsescu …”