Mărturisesc că mă extuziasmez puțin spre deloc când aud că o companie a plantat câțiva copaci într-un parc. Poate unde știu, din interior, cum arată un astfel de CSR, cum o prietenă a mers cu multinaționala într-un parc din capitală, a găsit gropile gata săpate, a pus copacul în groapă, a umplut-o cu pământ, a făcut câteva poze și după o oră a plecat acasă. Sigur, e drăguț și util să plantezi copaci într-un parc din București, dar e un mod facil de a face CSR. Da, când multinaționala cumpără 10 sau 25 de hectare de teren pe care plantează o pădure de care și are grijă să nu fie defrișată, altfel stăm de vorbă.

Îmi place, în schimb, când o companie alege un spital și în fiecare an face câte ceva acolo. Anul ăsta renovează un etaj, anul viitor cumpără incubatoare pentru secția de nou născuți, anul viitor un tomograf și așa mai departe.

Un exemplu de CSR care-mi place este cel realizat de Fundația Vodafone. Printre multele proiecte pe care le derulează se numără și construirea de locuințe pentru familiile nevoiase. Construcția de case pentru cazuri sociale a început în 2007, când angajații Vodafone au renovat un bloc abandonat în Oarja, județul Argeș, în care locuiau 11 familii defavorizate.

Începând din 2012, alături de Asociația Diaconia, Fundația Vodafone construiește case pentru familii nevoiașe în localitatea Cristian din județul Brașov. Programul #BuildforTomorrow a continuat anul acesta. În săptămâna 24-28 august 2015, alte 4 case au fost construite în Cristian, beneficiarii fiind patru familii defavorizate, susținute de Asociația Diaconia Ajutor Internațional. Valoarea proiectului finanțat de Fundația Vodafone România este de 146.000 euro. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit, în total, peste 1.426.000 de euro în construcția de locuințe.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane euro în proiecte desfășurate de organizatiile non-profit partenere.