Povestea pe scurt. În toamna lui 2009, mi-am luat o amendă pe RATB. N-am plătit-o dintr-un motiv foarte simlu: am vrut să văd dacă statul face ceva ca să-și încaseze acești bani, dacă-mi pune sula-n coaste ca să mă forțeze să plătesc. În decembir e 2011 mi-am mai luat o amendă pentru traversare pe roșu. Cum nu am casă sau mașină ca să plătesc impozit, în tot timpul ăsta am primit pe adresa de domiciliu notificări și cam atât. Până anul ăsta când, apropiindu-se termenul de prescriere, care, apropo, e de 5 ani, un funcționar de la Direcția de Taxe și Impozite a decis să ia o pauză de la Solitare și să-și îndeplinească atribuțiile din fișa postului. Adică mi-a pus poprire pe conturi.

Ce faci când ai poprire pe cont?

Te duci la Direcția de Taxe și Impozite, plătești, apoi te duci la un inspector de la aceeași Direcție de Taxe și Impozite și îi ceri îl rogi frumos să-ți facă o adresă către bancă, prin care solicită ridicarea popririi pe cont. Dacă ai conturi la mai multe bănci, atunci ai nevoie de câte o adresă către fiecare bancă. Mergi apoi la bancă cu documentul și îți ridică poprirea. Durează în total 2-5 zile, în funcție de cât de repede te miști și de birocrația procedurile băncii.

Chiar dacă ai în contul poprit suma de bani pe care o datorezi statului, NU aștepta ca bancă să vireze banii către stat pentru că ai să aștepți mult și bine până scapi de poprire. În primul rând, după cunoștințele mele și ale colegei de la contabilitate, banca o să aștepte 14 zile până să vireze banii. Apoi, banca nu o să-ți ridice poprirea chiar dacă a virat banii, pentru că doar cel care a solicitat instituirea popririi poate solicta și ridicarea ei. Adică va trebui să aștepți ca un funcționar de la Direcția de Taxe și Impozite să se sesizeze că statul și-a încasat amenda, că datoria s-a stins și că e cazul să solicite ridicarea popririi.

So, plătește-ti amenzile, dacă ai venituri pe care le încasezi prin bancă, funcționarii statului încep să-și facă treaba.

Rămâne de văzut cum încasează statul amenzile parcangiilor și a altor indivizi care n-au venituri legale, pe care le încasează prin transferuri bancare 😀